Fietsvakantie Romantische Strasse Duitsland

Fietsvakantie Romantische Strasse Duitsland, Beieren

Wat is de fietsroute Romantische Strasse? Waarom is dit zo een populaire fietsvakantie Duitsland? Lees alles over deze meerdaagse fietsroutes. Voor bijvoorbeeld een 4, 5, 6 of 7 daagse fietsvakantie met bagagevervoer en overnachting Romantische Strasse.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner

Duitsland, een echt fietsvakantieland.

Duitsland is voor veel Nederlanders en Vlamingen sinds jaar en dag een populair vakantieland. Voor velen staat een fietsvakantie Zwarte Woud op het verlanglijstje terwijl anderen denken een fietsvakantie Beieren te gaan boeken. Niet zo gek want het land heeft veel te bieden, zowel op gebied van natuur als cultuur. Daarnaast is het ook nog eens een ideale bestemming voor een fietsvakantie met een groep. Het land heeft een enorm uitgebreid netwerk van fietsroutes. Dit zijn lange meerdaagse routes maar ook kortere van één of enkele dagen. Eén van de mooiste routes is de Romantische Strasse.


Welk type fietsvakantie Romantische Strasse boek jij?

Je kunt via diverse reisorganisaties een georganiseerde 4, 5, 6 of 7 daagse fietsvakantie Romantische Strasse boeken inclusief bagagevervoer en overnachtingen in een goed hotel. Je kunt ook zelf een fietsarrangement boeken bij een 3 of 4 sterren hotel Duitsland met fietsverhuur. Dit kan al op basis van logies. Daarnaast is het mogelijk een fiets groepsreis te boeken waarbij je weer leeftijdsgroepen en bepaalde afstand hebt. En als laatste, je kunt bij deze fietsroute Romantische Strasse ook van hotel naar hotel fietsen.

fietsvakantie nederland korte pauze

Overnachten in wellness hotel Duitsland

Indien je kiest voor een individuele fietsvakantie Duitsland, kan je er voor kiezen in een wellness hotel Duitsland te overnachten. Dat kan ook een luxe hotel Duitsland met Spa, sauna en binnenzwembad zijn. Na afloop van een pittige fietstocht kunnen relaxen in zo een relax hotel. Je kunt ook kiezen voor een hotel Duitsland met fietsverhuur en sauna op de kamer, dat is helemaal genieten.


Ligging van de route

De Romantische Strasse loopt door Beieren in het zuiden van Duitsland en leidt je langs kastelen, burchten, kloosters en, historische stadjes met vakwerkhuizen. De romantiek spat ervan af en zo nu en dan waan je je dan ook in een geheel andere wereld. De route is een verbinding tussen de plaatsen Würzburg en Füsen en loopt in de richting van de Oostenrijkse grens. De stad Würzburg ligt op zo’n 500 kilometer afstand van zowel Utrecht als Antwerpen. In een halve dag rijd je hier naar toe. Op twee-derde deel van deze fietsroute door het afwisselende landschap komen de Alpen in zicht. De Beierse gastvrijheid, cultuur en rijke geschiedenis staan samen met de overweldigende natuur garant voor een heerlijke fietsvakantie.

Natuurschoon fietsroute De Romantische Strasse Duitsland

De Romantische Strasse loopt door een prachtig landschap. Gedurende de route van het noorden naar het zuiden verandert het landschap continue. Je komt door rivierdalen met vruchtbare landbouwgronden die worden afgewisseld met uitgestrekte bossen. Via de groene weiden kom je uiteindelijk bij de imposante alpen met de witte bergtoppen aan de grens met Oostenrijk. Kortom een prachtig gebied met een zeer afwisselend landschap waar je heerlijk kunt fietsen en vakantie kunt vieren.

fietsen langs de Moezel

Fietsroute de Romantische Strasse is ruim 440 kilometer

Tijdens je fietstocht over de Romantische Strasse ervaar je echt de romantiek. De route is immens populair en is ontstaan in 1950. De route is zo’n 440 kilometer lang en leidt je langs prachtig blauwe meren en imposante kastelen. De steden en dorpen die je aandoet staan vol met middeleeuwse huizen, torens, stadsmuren en kerken. De route loopt over het speciaal bewegwijzerde langeafstandsfietspad Romantische Strasse langs de groene borden met D9. Hieronder volgt een beknopte beschrijving van de verschillende etappes waaruit de routes is opgebouwd. Het zijn er in totaal 10, maar uiteraard kan je dit naar believen aanpassen. Er zijn ook diverse georganiseerde routes. Deze kunnen afwijken van de hieronder beschreven etappes.

Würzburg-Wertheim (45 km)

Jouw fietsvakantie Duitsland start in de residentiestad Würzburg. Breng voor dat je op pad gaat, zeker een bezoek aan de imposante barokke Residentie en het bijbehorende park. Geniet van een goed glas Frankische wijn en een heerlijk diner. De volgende dag fiets je deels langs de Main in de richting van Wertheim. Deze plaats ligt aan de monding van de Tauber in de Main en wordt omringt door beboste hellingen. Hier overnacht je ook.


Wertheim- Weikersheim (60 km)

Vanuit Wertheim fiets je door het afwisselende landschap richting Tauberbischofsheim. Onderweg passeer je de historische stad Bad Mergentheim. De stad heeft een mooi oud stadhuis en telt veel vakwerkhuizen. Je fietst verder richting Weikersheim, een gezellige plaats met een idyllisch oud centrum, tevens jouw eindbestemming voor deze dag.

Weikersheim-Rothenburg ob der Tauber (45 km)
Vanuit Weikersheim fiets je vandaag door het mooie de Tauberdal. Onderweg kom je door de plaatsen Creglingen en Röttingen. Zoals in veel plaatsen in deze regio, staan ook hier weer veel mooie vakwerkhuizen. Je overnacht in het middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber. Je moet zeker een wandeling langs de middeleeuwse stadsmuur met vele poorten en torens maken.

heide in het Zwarte Woud

Rothenburg ob der Tauber- Dinkelsbühl (60 km)

Als je Rothenburg ob der Tauber verlaat, fiets je via Feuchtwangen richting Schillingfürst. Hier bevindt zich een prachtig barok kasteel. Breng hier zeker een bezoek aan. Vanuit hier fiets je naar je overnachtingsadres in de historische stad Dinkelsbühl. De stad heeft beide wereldoorlogen goed doorstaan en je vindt er dan ook nog vele middeleeuwse bouwwerken en een stadsmuur.

Dinkelsbühl-Nördlingen (40 km)

Vanuit Dinkelbühl vervolg je de Romantische Strasse in de richting van Nördlingen. Je fietst door de Nördlinger Ries. Dit is een gigantisch krater, die is ontstaan door een meteorietinslag, zo’n 14 miljoen jaar terug. De stad Nördlingen met zijn mooie historische centrum, ligt midden in deze de krater. Hier overnacht je ook.


Nördlingen- Donauwörth (40 km)

Vanuit Nördlingen fiets je verder door de Nördlinger Ries en het Wörnitzdal. Je volgt de Donau tot aan Donauwörth, de plaats waar de Donau en de Wörnitz samenkomen. Dit is ook de plaats waar je overnacht.

Zwarte Wout Duitsland meertje

Donauwörth-Augsburg (50-75 km)

Deze dag fiets je van Donauwörth langs de Donau richting Marxheim. Hier vervolg je de route langs de Lech naar Augsburg. Wil je de iets kortere variant aanhouden, fiets je over de bekende Via Claudia Augusta naar de stad, die tevens je overnachtingsplek is. Augsburg is een bijzondere stad met veel bezienswaardigheden en met een biertraditie die teruggaat tot de middeleeuwen.


Augsburg-Landsberg am Lech (55 km)

Je verlaat vandaag Augsburg en via het stadje Friedburg blijf je langs de Lech fietsen in de richting van Königsbrunn. Vervolgens kom je bij Landsberg am Lech waar je zult overnachten.

Landsberg am Lech-Schongau (35 km)

Vandaag een iets kortere route van Landsberg am Lech naar Schongau. Je fiets door de mooie streek Pfaffenwinkel in de richting van Schongau. Deze plaats, die ook je overnachtingsplek is, heeft een fraai historisch centrum.

fietsvakantie met groep

Schongau- Füssen (50 km)

Het laatste deel van de Romantische Strasse loopt van Schongau naar Füssen. Je fiets door het mooie landschap langs de Lech richting Steingraden. Bezoek hier zeker even de prachtige barokke Wieskirche. Verderop passeer je de sprookjesachtige kastelen Hohenschwangau en Neuschwanstein. Door de groene weides en langs de blauwe meren fiets je naar Füssen. De eindbestemming ligt aan de rand van de Alpen, in het glooiende landschap van de Allgäu. De stad heeft een gezellig oud centrum met veel kronkelige straatjes. Heerlijk om je fiets vakantie te beëindigen. Je kunt je vakantie natuurlijk ook elders voortzetten.

Doelgroep van fietsroute de Romantische Strasse

Je vakantie eens anders vieren en stap jij graag op de fiets? Dan is de fietsroute Romantische Strasse zeker iets voor jou. Er zijn georganiseerde tochten, maar je kan ook op eigen gelegenheid gaan. Dan bepaal je zelf in welk tempo je route fietst en waar je wilt overnachten.


Het weer

Het weer in deze regio is zeker in de zomer meestal heerlijk zonnig. Het prachtige landschap, de talloze historische bezienswaardigheden en uiteraard de gastvrijheid van de lokale bevolking, maken dit de ideale plek voor jouw fietsvakantie. De tocht is geschikt voor jong en oud maar je moet wel een goede conditie hebben. Ook moet je rekening houden met het feit dat bepaalde delen van de route heuvelachtig zijn. Als je fietsen ter plaatse huurt, heb je keuze uit standaard fietsen of e-bikes. Ben je iets minder geoefend, dan kan een e-bike kan in dit landschap uitkomst bieden.

fietsen in de natuur

Overnachten tijdens je fietsvakantie Duitsland, De Romantische Strasse

Als je voor een georganiseerde reist kiest, is dit inclusief overnachtingen. Je kunt ook op eigen gelegenheid gaan. In deze regio heb je een zeer uitgebreide keuze uit hotels, pensions en herbergen. Daarnaast vind je hier veel campings. Overnachten is dus geen enkel probleem en is er altijd wel iets van je gading te vinden. Boeken van accommodaties gaat eenvoudig online.


snp fietsvakanties banner