Fietsvakantie Oostzee Duitsland

Fietsvakantie Oostzee Duitsland, in het noorden

Waarom kiezen voor een fietsvakantie Oostzee Duitsland? Lees hier waarom veel mensen voor hun fietsvakantie Duitsland met bagagevervoer voor de Oostzee kiezen.

eigenwijze reizen fietsvakanties banner


Meerdaagse fietsvakantie Fietsvakantie Oostzee Duitsland

Dit, de Oostzee, is de perfecte locatie voor een meerdaagse fietsvakantie Duitsland. Minstens zo mooi als een fietsvakantie Zwarte Woud maar heel anders. Kies voor bijvoorbeeld een 5, 6, 7 of 8 daagse fietsvakantie Oostzee Duitsland inclusief bagagevervoer en overnachting. Of kies, bij een individuele fietsvakantie Duitsland, voor een hotel Oostzee Duitsland met fietsarrangement en eventueel fietsverhuur. Je kunt ook een fietsvakantie Oostzee Duitsland boeken en van hotel naar hotel fietsen. Reserveer dan wel voor je hele fietsvakantie Oostzee een hotelkamer met ontbijt en diner.


Met een groep een fietsvakantie Oostzee Duitsland boeken

Ben je single en zou je graag met een groep gelijkgestemden een fietsvakantie Duitsland, Oostzee, boeken? Er zijn meerdere reisorganisaties die zijn gespecialiseerd in single fiets groepsreizen Duitsland. Kijk hier naar de mogelijkheden een single fietsvakantie te boeken. Er zijn ook mogelijkheden om met andere singles te gaan fietsen in bijvoorbeeld Frankrijk, Nederland of België.


De Ostsee Radweg

Duitsland, voor veel Nederlanders een populair vakantieland, heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Het land en zeker ook de Oostzee, is een ideale bestemming voor een meerdaagse fietsvakantie. Er ligt wel 75.000 kilometer aan fietspaden verspreid over het gehele land. Een heel leuke fietsroute voor jong en oud is de Oostzee fietsroute. De Ostsee Radweg zoals de Duitsers zeggen ligt in het noorden van Duitsland.

zeilen op een meer

Ligging van de route

De Oostzee fietsroute loopt, zoals de naam al aangeeft, langs de Oostzee kust en bestaat uit drie delen. Het eerste deel loopt van de Deense grens bij Flensburg tot aan Lübeck. Vervolgens krijgen we het deel tussen de steden Lübeck en Stralsund. Het laatste deel loopt vanaf Stralsund richting de Poolse grens op het eiland Usedom. Wij geven jou een uitgebreide omschrijving van het middelste deel van de route tussen Lübeck en Stralsund.

Afstanden en fietsroutes Duitsland

Lübeck ligt op zo’n 500 kilometer van Utrecht en 600 kilometer van Antwerpen. Zowel Lübeck als Stralsund zijn steden met een rijke historie uit de Hanzeperiode. Stralsund telt vele gotische bouwwerken en staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Tussen de twee steden loopt een heerlijk rustige fietsroute. Gedurende de fietstocht die ongeveer een week duurt, rijd je over rustige wegen met weinig autoverkeer en kom je door prachtige authentieke dorpjes. Hier waan je je, zeker in het oude Oost-Duitse gedeelte, echt weer terug in de tijd.


Natuurschoon tijdens fietsvakantie Oostzee Duitsland

Ook de natuurliefhebber komt aan zijn trekken tijdens deze fietsvakantie Oostzee Duitsland. Een heel andere beleving dan bijvoorbeeld een fietsvakantie Duitsland Romantische Strasse maar ook een onvergetelijke ervaring.
e fietst door een prachtig bosrijk landschap maar ook langs de prachtige kustlijn met krijtrotsen, fraaie baaien en uitgestrekte stranden. Het gebied kent een rijke flora en fauna. Een uniek natuurverschijnsel wat je er vindt, zijn de ‘Bodden’. Tussen de kust en de (schier)eilanden leven in het ondiepe water talloze watervogels. Men noemt dit ook wel het Boddenlandschap, dat je vooral vindt op Fischland en Rügen.

fietsvakantie in de natuur

Fietsroutes kiezen Fietsvakantie Oostzee Duitsland

Er worden diverse fietsreizen naar de Oostzee georganiseerd. Je kunt ook op eigen gelegenheid gaan. Je kunt dan je eigen fiets meenemen, of er ter plaatse een huren. Als je op eigen gelegenheid gaat, kan je uiteraard alles naar believen invullen. Zoals gezegd gaan we voornamelijk in op het middelste gedeelte van de fietsroute, maar zullen ook het laatste gedeelte toelichten.


Lübeck-Wismar (76 km)

Dit deel van de fietsroute start zoals gezegd in de prachtige Hanzestad Lübeck. Geniet hier vooral ook van de vele bezienswaardigheden. Nadat je Lübeck hebt verlaten, fiets je over de Travemünder. Hier neem je de veerpont richting Priwall om vervolgens langs de steile Oostzeekust door te fietsen naar Wismar. In deze oude Hanzestad bevinden zich tal van bezienswaardigheden. Ook is het de plaats waar je de eerste overnachting maakt.

Wismar-Kühlungsborn (45 km)

De twee dag fiets je van Wismar in noordelijke richting. Hierbij kom je onder meer langs het eiland Poel en even verderop het schiereiland Wustrow. Ter hoogte van Rerik fiets je over de rand van de ‘Kühlung’. Dit is een kleine, tijdens de laatste ijstijd ontstane, verhoging in het landschap. Via een kleine omweg kom je ook nog bij de Bastorfer Leuchtturm. Vanaf deze vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de Oostzee. Overnachten doe je in het plaatsje Kühlungsborn

Kühlungsborn-Warnemünde (43 km)

Deze dag fiets je van Kühlungsborn naar Warnemünde. Hierbij kom je onder meer door Heiligendamm, de oudste badplaats van Duitsland. Waar je ook zeker even moet afstappen is bij de Münster van Doberan. Je rijdt door een bosrijk gebied, waarbij het ‘Gespensterwald’ oftewel het Geestenbos een leuke belevenis is. Overnachten doe je vandaag in Warnemünde, vlakbij Rostock.

fietsvakantie ontspannen groep

Warnemünde-Fischland (57 km)

Warnemünde is een typisch Duitse badplaats. Maak zeker nog even een wandeling over de promenade. Als je daarna op pad gaat, fiets je naar de veerboot, waarmee je de Warnow kunt oversteken. Je fietst over de Rostocker Heide in de richting van het schiereiland Fischland. Onderweg kom je door leuke badplaatsen zoals Dierhagen en Wustrow. Vandaag overnacht je op Fischland.

Fischland-Darß/Zingst (50 km)

Fischland is een zeer karaktervol schiereiland. Ideaal om per fietst te verkennen. Het landschap is zeer afwisselend. De wind heeft hier een grote invloed op het landschap. Ieder jaar trekken er weer duizenden trekvogels naar dit bijzondere gebied. Aan de kust liggen steile rotsen en prachtige stranden aan de prachtig blauwe zee. Er liggen verschillende leuke badplaatsjes. Slapen doe je vandaag in Zingst.


Zingst-Stralsund (55 km)

Vanuit Zingst loopt de route eerst weer langs de Bodden. De eindbestemming van dit deel van de route is de Hanzestad Stralsund. Maak onderweg nog wel een klein omweggetje naar de uitkijktoren van Barhöft. Dit is absoluut de moeite waard. Nadat je in Stralsund hebt overnacht en de verschillende bezienswaardigheden hebt bekeken, kan je per trein terug richting Lübeck.
Je kunt er ook voor kiezen om door te fietsen naar Rügen, Hiddensee en Usedom. Uiteraard kan je hier ook met je fietsvakantie beginnen.

Stralsund-Rügen (40 km)

Vanuit Stralsund fiets je via de Ziegelgrabenbrücke via het kleine eilandje Dänholm naar Rügen. Hier liggen verschillende fietsroutes liggen door het zeer variërende landschap. Steile kliffen, kwelders en uitgestrekte bossen, je vindt het hier allemaal. Overnachten kan in Bergen auf Rügen.

fietsen met vriendinnen

Bergen auf Rügen-Wittow (40 km)

Vanuit Bergen auf Rügen fiets je via het gehucht Lietzow naar het Nationalpark Jasmund. Ook hier vind je aan de kust wederom de hoge witte krijtsteen rotsen. De rest van het park bestaat grotendeels uit zeer oude beukenbossen. Vervolgens fiets je door richting Wittow waar je kunt overnachten.

Wittow-Stralsund (55 km)

Vanuit Wittow fietst je weer terug richting Stralsund, via de westzijde van het schiereiland. Hierbij kom je door verschillende kleine dorpjes en een gevarieerd landschap.
Je kunt desgewenst nog de Hanzestad Greifswald bezoeken. Vanuit Stralsund is dit zo’n 35 kilometer. Vanaf het zuiden van Rügen kan je ook de veerboot ‘Glewitzer Fähre’ pakken om vervolgens via de fraaie oeverpaden in de richting van Greifswald te fietsen. Vanaf hier is het nog een stukje naar het eiland Usedom. Het eiland is voor het grootste deel is Duits, maar het oostelijk deel behoort toe aan Polen. Het landschap is er gevarieerd. Naast de uitstrekte bossen, vind je ook hier weer uitgestrekte stranden en leuke plaatsjes.


Doelgroep van fietstochten langs de Oostzee

De totale fietsroute langs de Oostzee bedraagt zo’n 1.100 kilometer. Zoals gezegd zijn er veel georganiseerde fietstochten in diverse lengtes. Als vanzelfsprekend kan je ook op eigen gelegenheid gaan. Dit kan met eigen materiaal of een ter plaatse gehuurde fiets. Hierbij bepaal je helemaal zelf wel deel van de route je gaat fietsen en in welk tempo. Vanuit verschillende steden kan je met de trein weer terug naar de plek waar je bent gestart.

fietsvakantie nederland korte pauze

Zoals we al zeiden is het landschap zeer fraai en gevarieerd. De prachtige Hanze steden en leuke authentiek dorpjes maken het tot een onvergetelijke reis voor jong en oud. De fietsroute is grotendeels vlak, maar er zijn wel enkele heuvelachtige delen, vooral in de omgeving van Mecklenburg-Vorpommern.


Overnachten tijdens je fietsvakantie Oostzee Duitsland

Georganiseerde fiets reizen Duitsland hebben het voordeel dat ze inclusief bagagevervoer en overnachtingen zijn. Ga je op eigen gelegenheid moet je dit uiteraard zelf regelen. Maar onderweg kan je kiezen uit een groot aanbod van hotels met fietsarrangement Duitsland, pensions en herbergen. Ook liggen er diverse campings waar je prima kunt overnachten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Boek dus tijdig je accommodaties, dit voorkomt teleurstelling en stress onderweg.


snp fietsvakanties banner